NO : 2024 / 11
07.03.2024
Adet olduğu üzere Ramazan ayında ihtiyaçlı ailelere dağıtılan ramazan kolisi diye de anılan erzak paketleri(ayni yardım) gerek ramazan ayında gerekse başka bir zaman dağıtıldığında alıcının kim olduğuna göre vergisel açıdan farklılık arz eder.
Gelir Vergisi Kanunu’nun 61. Maddesi’nde Ücret; “işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.” Şeklinde tanımlandığı için yapılan yardımın parasal değeri ücret olarak kaydedilip işlem yapılması ve muhasebe kayıtlarının da ücretlerde olduğu gibi yapılması gerekmektedir.
Bu kapsamda:
- Verilen erzağın, satın alınmış veya işletmede oluşturulmuş/üretilmiş olması fark etmeksizin, yüklenilen KDV dahil toplam maliyetinin net ücret olarak dikkate alınması,
- Bu net ücretin ilgili personelin tabi olduğu gelir vergisi dilimi ve damga vergisi de dikkate alınarak brüte iblağ edilmesi,
- Brüt tutar üzerinden gelir vergisi stopajı ve damga vergisinin hesaplanarak kaydedilmesi gerekmektedir.
İşverenlerce sigortalılara yapılan ayni yardımlarda, yardım tutarına bakılmaksızın, prime esas kazançlara dahil edilmeyecek, sigorta primi ve işsizlik sigortası pirimi hesaplanmayacaktır. Ancak, ayni yardımların sigortalılara nakden ödenmesi halinde (örneğin yağ parası, un parası, ayakkabı parası, giyim yardımı gibi) prime tabi tutulması gerekmektedir.
Erzak paketi ile ilgili muhasebe kayıtları, personelin vergi diliminin %15 ve genel yönetim kapsamında istihdam edildiği ve alış değerinin bin TL olduğu varsayımıyla, aşağıdaki gibi olacaktır:
Alış Kaydı
157-Diğer Stoklar 1000,00
191-İndirilecek KDV 180,00
100-Kasa 1180,00
Erzak verildiğinde yapılacak kayıt:
770-Genel Yönetim Giderleri 1401,20 (personelin durumuna göre diğer hesaplar)
157-Diğer Stoklar 1000,00
391-İlave Edilecek KDV 180,00
360-Ödenecek Vergi ve Fonlar 221,70
(%15 Gelir Vergisi : 210,6) (%07,59 Damga Vergisi : 10,6)
Bağışlanan Erzak Paketleri bakanlar kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara ve kamuya yararlı derneklere veriliyorsa bağışın makbuz karşılığı yapılması ve yapılan ayni yardımların toplamının vergi matrahının %5’i geçmemesi şartıyla vergiden düşülebilecektir.
Gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan vakıf ve derneklere yapılan ayni yardımların ise %5 sınırıyla bağlı olmaksızın tamamı vergi matrahının hesaplanması sırasında indirim olarak dikkate alınabilecektir.
Her iki durumda da fatura düzenlenmesi, katma değer vergisinin ürün içeriğine uygun olarak gösterilmesi ve açıklama kısmına bunun bağış ve yardım karşılığı bir teslim olduğu yazılmalıdır.
- Erzak paketini alan istisna kapsamında olmayan vakıf, dernek veya şirketle ilişkisi olmayan şahıslar ise:
Herhangi bir statüsü bulunmayan vakıf ve derneklere veya şirketle ilişkisi olmayan diğer kişilere yapılan bağışların vergi matrahından düşülmesi mümkün değildir.
Saygılarımızla.
BOYLAM DENETİM DANIŞMANLIK
VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.
(*) Sirkülerlerimizde yer alan açıklamalar bilgilendirme amaçlı olup, tereddütlü konularla ilgili gerekli araştırmalar yapılmadan ya da tarafımızdan veya başka bir uzmandan görüş alınmadan yapılacak işlemler sonucunda doğacak zararlardan müşavirliğimiz sorumlu olmayacaktır.