Değerli Konut Vergisi Uygulama Genel Tebliğ Yayımlandı
NO : 2021 / 02 16.01.2021
KONU: Değerli Konut Vergisi Uygulama Genel Tebliğ Yayımlandı ;
15 Ocak 2021 tarih ve 31365 sayılı Resmi Gazete’de Değerli Konut Vergisi Uygulama Genel Tebliği yayımlanmıştır.
Bilindiği üzere, değerli konut vergisinin 2020 yılındaki uygulaması bir yıl ertelenmiş ve yeni beyan dönemi 2021 yılı Şubat ayının 20 nci gününün sonu olarak yeniden belirlenmiştir. Yine söz konusu verginin Şubat ve Ağustos ayları sonuna kadar iki eşit taksit halinde ödenmesi konusunda düzenleme yapılmıştır.
Bu defa yayımlanan bu Tebliğ ile 7194 sayılı Dijital Hizmet Vergisi ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile Emlak Vergisi Kanununa eklenen değerli konut vergisinin uygulamasına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.
Söz konusu Tebliğ’de yer alan düzenlemelere aşağıda kısaca yer verilmiştir.
DEĞERLİ KONUT VERGİSİNİN KONUSU
Türkiye sınırları içinde bulunan mesken (konut) nitelikli taşınmazlardan 2021 yılı için bina vergi değeri 5 milyon 227 bin Türk lirasının üzerinde olanlar (2020 yılı için 5.000.000 TL’yi aşanlar) Değerli Konut Vergisinin konusuna girmektedir.
Değerli konut vergisi uygulamasında “mesken nitelikli taşınmaz” kavramı, mesken niteliğini haiz binalar ile birden fazla bağımsız bölümden oluşan binalarda her bir bağımsız bölümü ifade etmektedir. Burada her bir bağımsız bölüm vergilendirme açısından ayrı ayrı değerlendirilecektir.
Taşınmazın mesken niteliğine haiz olup olmadığı hususunun değerlendirilmesinde, taşınmazın kayıtlardaki niteliğinin yanında fiilen kullanım durumuna da bakılacaktır.
Bina vergi değeri, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’nun 29 uncu maddesine göre binalar için hesaplanan bedeli ifade etmektedir. Söz konusu değer, taşınmazın bulunduğu yerdeki belediyeden ilgililerince temin edilecektir.
DEĞERLİ KONUT VERGİSİ MÜKELLEFİYETİNİN BAŞLAMASI VE BİTMESİ
Değerli konut vergisinin mükellefi,
- Mesken nitelikli taşınmazların maliki,
- Varsa intifa hakkı sahibi,
- Her ikisi de yoksa mesken nitelikli taşınmaza malik gibi tasarruf edenlerdir.
Buna göre, mesken nitelikli taşınmaza ilişkin değerli konut vergisini taşınmazın maliki ödeyecektir. Mesken nitelikli taşınmaz üzerinde intifa hakkı varsa vergi, bu hakkın sahibi tarafından ödenecektir.
Mesken nitelikli taşınmazın maliki veya intifa hakkı sahibi yoksa malik gibi tasarruf edenler vergiyi ödemekle mükellef olacaklardır.
Bir mesken nitelikli taşınmaza paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında verginin mükellefi olurken, elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu olacaklardır.
Değerli konut vergisi mükellefiyeti, bina vergi değerinin, Emlak Vergisi Kanunun 42 nci maddesinde yer alan ve ilgili yılda uygulanan tutarın aşılması halinde, bu durumun gerçekleştiği tarihi takip eden yılın başından itibaren başlayacaktır.
Yanan, yıkılan, tamamen kullanılmaz hale gelen veya vergiye tabi iken muaflık şartlarını kazanan mesken nitelikli taşınmazlardan dolayı mükellefiyet, bu olayların vuku bulduğu tarihi takip eden taksitten itibaren sona erecektir.
Değerli konut vergisine tabi olan mesken nitelikli taşınmazların daha sonraki yıllarda bina vergi değerinin, beyannamenin verileceği yılda geçerli Emlak Vergisi Kanunun 42 nci maddesinde yer alan tutarın altında kalması halinde, bu durum mükellef tarafından tevsik edici belgeler ile birlikte ilgili vergi dairesine bildirilecektir. Dolayısıyla bu durumda ilgili yıla ilişkin beyanname verilmesine gerek bulunmayacaktır.
ÖRNEK: Mükellef (A)’nın, değerli konut vergisine tabi mesken nitelikli 3 adet taşınmazı bulunmaktadır. Bu taşınmazlardan, birinci taşınmazın 2020 yılı bina vergi değeri 5.500.000 TL, ikinci taşınmazın 2020 yılı bina vergi değeri 6.000.000 TL, üçüncü taşınmazın 2020 yılı bina vergi değeri 6.500.000 TL’dir.
Mükellef (A)’ya ait mesken nitelikli taşınmazların 2020 yılı bina vergi değerleri Emlak Vergisi Kanunun 42 nci maddesinde belirtilen değeri aştığından söz konusu taşınmazlar değerli konut vergisinin konusuna girmektedir. Dolayısıyla, mükellef (A)’nın mükellefiyeti, takip eden yıl olan 2021 yılı başından itibaren başlayacaktır.
Mükellef (A) 2021 yılına ilişkin değerli konut vergisi beyannamesini 2021 yılı Şubat ayının 20 nci günü sonuna kadar vermiş olup tahakkuk eden verginin ilk taksitini Şubat ayının sonuna kadar ödemiştir. Mükellef (A) 2020 yılı bina vergi değeri 6.000.000 TL olan mesken nitelikli taşınmazını 2021 yılı Mayıs ayı içerisinde mükellef (B)’ye satmıştır.
Bu durumda, mükellef (A) tahakkuk eden değerli konut vergisinin ikinci taksitini de Ağustos ayı sonuna kadar ilgili vergi dairesine ödeyecektir.
Mükellef (A), değerli konut vergisi konusuna giren söz konusu mesken nitelikli taşınmazını mükellefiyetinin başladığı 1 Ocak ile 20 Şubat arasında elden çıkarması durumunda da 20 Şubat 2021 tarihine kadar vermesi gereken beyannameye bu taşınmazını dahil edecek ve bu taşınmaz için tahakkuk edecek verginin tamamını ödemekle mükellef olacaktır.
DEĞERLİ KONUT VERGİSİNDE MUAFLIKLAR
Tebliğ’in “Muaflıklar” başlıklı 4 ncü maddesi ile aşağıda sayılanların değerli konut vergisinden muaf olduğu belirtilmiştir.
- Genel ve özel bütçeli idarelerin, belediyelerin, üniversitelerin ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığının maliki olduğu mesken nitelikli taşınmazlar değerli konut vergisinden muaftır. Bu kurumların intifa hakkına sahip oldukları mesken nitelikli taşınmazlar da değerli konut vergisinden muaf olacaktır ve vergi, söz konusu taşınmazların kuru mülkiyet sahiplerinden de aranmayacaktır.
- Türkiye sınırları içinde mesken nitelikli tek taşınmazı olanların bu taşınmazı ile birden fazla mesken nitelikli taşınmazı bulunanların değerli konut vergisinin konusuna giren en düşük değerli mesken nitelikli tek taşınmazı (intifa hakkına sahip olunması hâli dâhil) için değerli konut vergisi muafiyeti uygulanacaktır. Muafiyet, bu kişilerin tek meskene hisse ile sahip olmaları halinde hisselerine ait kısım için de uygulanacaktır.
- Karşılıklı olmak şartıyla yabancı devletlere ait olup elçilik ve konsolosluk olarak kullanılan mesken nitelikli taşınmazlar ile elçilerin ikametine mahsus mesken nitelikli taşınmazlar ve bunların müştemilatı ve merkezi Türkiye’de bulunan milletlerarası kuruluşlara, milletlerarası kuruluşların Türkiye’deki temsilciliklerine ait mesken nitelikli taşınmazlar değerli konut vergisinden muaf tutulmuştur.
- Esas faaliyet konusu bina inşası olanların işletmelerine kayıtlı bulunan ve henüz ilk satışa, devir ve temlike konu edilmemiş yeni inşa edilen mesken nitelikli taşınmazlar ilk satışa, devir ve temlike konu edilmediği sürece vergiden muaf tutulmuştur. Bu muafiyet hükmü arsa karşılığı inşaat işlerinde sözleşme gereği taahhüt işini üstlenen müteahhide kalan mesken nitelikli taşınmazlar için de uygulanacaktır. Ancak söz konusu taşınmazların kiraya verilmesi veya sair surette kullanılması durumunda muafiyetten yararlanılması mümkün değildir.
Birden fazla mesken nitelikli taşınmazı bulunan mükellefler, değerli konut vergisi konusuna giren en düşük değerli mesken nitelikli tek taşınmazını, bu Tebliğ ekinde yer alan (Ek 2A) “Birden Fazla Meskeni Olanların, Muafiyet Uygulanacak En Düşük Değerli Tek Meskenlerine (İntifa Hakkına Sahip Olunan Dahil) İlişkin Bildirim” ile beyanname verme süresi içerisinde ilgili vergi dairesine bildirmeleri gerekmektedir.
Değerli konut vergisine ilişkin olarak mükellefler tarafından beyan edilen hususların teyidi vergi daireleri tarafından ilgili kurum ve kuruluşlardan yapılabilecektir. Muafiyetten yararlanma şartlarını taşımadığı halde muafiyetten yararlanan mükellefler ile muafiyetten yararlanma şartlarını kaybetmesine rağmen durumunda meydana gelen değişikliği bildirmeyen mükelleflerden alınması gereken vergi, cezalı olarak ve gecikme faizi ile birlikte alınacaktır.
DEĞERLİ KONUT VERGİSİNDE MATRAH VE NİSPET
Değerli Konut Vergisi’nin matrah ve nispeti Emlak Vergisi Kanunu’nun 44. maddesi uyarınca, “(7221 sayılı Kanunun 18 inci maddesi ile değiştirilen madde Yürürlük; 20.02.2020) verginin matrahı, bina vergi değerinin 42 nci maddede yer alan tutarı aşan kısmıdır.” şeklinde tanımlanmış olup, yine anılan madde uyarınca Değerli konut vergisine tabi mesken nitelikli taşınmazlardan değeri;
5.000.000 TL ile 7.500.000 TL arasında olanlar (bu tutar dahil)5.000.000 TL’yi aşan kısmı için | (Binde 3) |
10.000.000 TL’ye kadar olanlar (bu tutar dahil) 7.500.000 TL’si için7.500 TL, fazlası için | (Binde 6) |
10.000.000 TL’den fazla olanlar 10.000.000 TL’si için 22.500 TL,fazlası için | (Binde 10) |
oranında vergilendirileceği belirtilmiştir.
Yine aynı madde uyarınca mesken nitelikli taşınmaz değerlerinin alt ve üst sınırlarının her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranının yarısı nispetinde artırılacağı da hüküm altına alınmıştır.
Buna göre 2021 yılında uygulanacak olan Emlak Vergisi Kanunun 44 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan vergi oranlarına esas mesken nitelikli taşınmaz değerlerinin alt ve üst sınırları 78 Seri No’lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği ile yeniden belirlenmiş olup aşağıdaki gibidir:
5.227.000 TL ile 7.841.000 TL arasında olanlar (bu tutar dahil)5.227.000 TL’yi aşan kısmı için | (Binde 3) |
10.455.000 TL’ye kadar olanlar (bu tutar dahil) 7.841.000 TL’si için7.842 TL, fazlası için | (Binde 6) |
10.455.000 TL’den fazla olanlar 10.455.000 TL’si için 23.526 TLfazlası için | (Binde 10) |
VERGİNİN BEYANI, ÖDEME SÜRESİ VE ÖDEME YERİ
Değerli Konut Vergisi’nin beyanı, ödeme süresi ve ödeme yeri ilişkin uygulama esasları Tebliğ’in 6 ncı maddesinde açıklanmış olup, aşağıdaki düzenlemelere yer verilmiştir.
Değerli konut vergisi, mükelleflerin verecekleri bu Tebliğ ekinde yer alan (Ek 1A) 1 No.lu Değerli Konut Vergisi Beyannamesi ve (Ek 1B) 2 No.lu Değerli Konut Vergisi Beyannamesi üzerine tarh olunacaktır. Mükellefler beyannamelerini, mesken nitelikli taşınmazın bulunduğu yer belediyesinden alınan bina vergi değerini (beyanname verilen yıl ve bir önceki yıla ilişkin) gösteren belgeyi eklemek suretiyle, ilgili yılın Şubat ayının 20 nci günü sonuna kadar taşınmazın bulunduğu yer vergi dairesine vereceklerdir.
Mükellefler beyannamelerini elektronik ortamda kendileri gönderebilecekleri gibi aynı zamanda 30/9/2004 tarihli ve 25599 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 340 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 3/3/2005 tarihli ve 25744 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 346 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde 3568 sayılı Kanun uyarınca yetki almış olup bağımsız çalışan Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirler ile sözleşme imzalamak suretiyle e-beyanname şeklinde de verebileceklerdir. Beyannamenin elektronik ortamda verilmesi durumunda, beyannameye eklenecek bina vergi değerini gösteren belge, beyannamenin verildiği tarihi takip eden 15 gün içinde elden veya posta yoluyla ilgili vergi dairesine verilecektir.
Beyan edilmesi gereken birden fazla değerli konut vergisine tabi mesken nitelikli taşınmaza sahip olan mükellefler (tam mülkiyet, paylı mülkiyet ve intifa hakkı sahipleri), bu taşınmazların tamamı için bu Tebliğ ekinde yer alan (Ek 1A) 1 No.lu Değerli Konut Vergisi Beyannamesini kullanarak tek beyanname vereceklerdir. Birden fazla meskeni olanların, muafiyet uygulanacak en düşük değerli tek meskenleri beyannameye dahil edilmeyecek, bu meskene ilişkin bilgiler Tebliğ ekinde yer alan (Ek 2A) ile bildirilecektir.
Aynı beyannamede beyan edilen taşınmazların farklı vergi dairelerinin yetki alanında bulunması durumunda beyanname, mükellefçe bu taşınmazların bulunduğu yer yetkili vergi dairelerinden herhangi birine verilebilecektir.
Gelir veya kurumlar vergisi yönünden mükellefiyeti bulunan mükellefler değerli konut vergisi beyannamelerini bağlı bulundukları bu vergi dairelerine vereceklerdir.
Elbirliği mülkiyete konu taşınmazlara ilişkin yapılacak beyanlarda ise bu Tebliğ ekinde yer alan (Ek 1B) 2 No.lu Değerli Konut Vergisi Beyannamesi kullanılacaktır. Elbirliği mülkiyete konu taşınmazlara ilişkin beyanlarda, her bir taşınmaz için ayrı beyanname verilecektir.
Elbirliği mülkiyete konu taşınmazlara ilişkin beyanname taşınmazın bulunduğu yer yetkili vergi dairesine verilecektir.
Elbirliği mülkiyete konu taşınmazlara ilişkin verilen beyannamelerin ekine, maliklerden birden fazla değerli konut vergisinin konusuna giren mesken nitelikli taşınmaza sahip olup da elbirliği mülkiyete konu taşınmazı en düşük değerli mesken nitelikli taşınmaz kapsamında olanlar, bu Tebliğ ekinde yer alan (Ek 2A) “Birden Fazla Meskeni Olanların, Muafiyet Uygulanacak En Düşük Değerli Tek Meskenlerine (İntifa Hakkına Sahip Olunan Dahil) İlişkin Bildirim”i, değerli konut vergisinin konusuna giren tek meskeni olanlar ise bu Tebliğ ekinde yer alan (Ek 2B) “Tek Meskeni Olanların, Elbirliği Mülkiyete Konu Bu Meskenine (İntifa Hakkına Sahip Olunan Dahil) İlişkin Taahhüt Belgesi”ni dahil edeceklerdir.
Değerli konut vergisi, beyannamenin verildiği yetkili vergi dairesi tarafından yıllık olarak tarh ve tahakkuk ettirilecektir. Beyannamede başka vergi dairesi yetki alanında yer alan taşınmazın da beyanı durumunda beyannamenin verildiği ve tahakkukların yapıldığı yetkili vergi dairesi bu durumu, beyanname verme süresinin son gününü takip eden günden itibaren 15 gün içinde diğer taşınmazların bulunduğu yer vergi dairesine bildirecektir.
Tarh ve tahakkuk ettirilen vergi, ilgili yılın Şubat ve Ağustos aylarının sonuna kadar iki eşit taksitte ödenecektir.
Müteakip yıllar için mükellef tarafından aynı şekilde yıllık olarak beyanname verilmeye devam edilecektir. Her yıl için verilen beyannameye, beyannamenin verildiği yıl ve bir önceki yıla ilişkin bina vergi değerini gösteren belgenin eklenmesi zorunludur.
Yıl içinde mükellefiyetin başlamasını gerektirecek durumun meydana gelmesi halinde mükellefiyet takip eden yıldan itibaren başlayacaktır. Değerli konut vergisi beyannamesi de takip eden yılın Şubat ayının 20 nci günü sonuna kadar verilecektir. Örneğin, değerli konut vergisine tabi mesken nitelikli taşınmazı 2020 yılı içerisinde satın alan kişinin mükellefiyeti takip eden yıldan itibaren başlayacak ve beyanname 2021 yılı Şubat ayının 20 nci günü sonuna kadar verilecektir.
Değerli konut vergisine tabi mesken nitelikli bir taşınmaza paylı mülkiyet halinde malik olanlar, payları için ilgili vergi dairesine münferiden beyanname vermek ve payları oranında tarh ve tahakkuk ettirilen değerli konut vergisini ödemekle mükelleftirler.
Değerli konut vergisine tabi mesken nitelikli bir taşınmaza elbirliği mülkiyet halinde malik olunması durumunda mükellefler, müşterek imzalı bir beyanname verebilecekleri gibi bir mükellef tarafından münferiden de beyanname verilmesi mümkündür. Bu kapsamda münferiden beyanname verilmesi durumunda, diğer malikler de beyannamede gösterilir, bu maliklerce ayrıca beyanname verilmeyecektir. Münferiden veya müştereken verilen beyannameye maliklerin durumlarına uygun (Ek 2A) ve (Ek 2B) eklenecektir. Münferiden veya müşterek verilen beyannamelerde vergiden muaf olan maliklerin bildirilmesi halinde, muaf maliklere isabet eden kısımdan sonra kalan vergi tarh ve tahakkuk ettirilecektir. Muaf maliklere isabet eden vergi tutarı ise muaf maliklerin sayısının toplam maliklerin sayısına oranı dikkate alınmak suretiyle hesaplanacaktır. Beyanname ekinde verilmeyen maliklerin muafiyet durumlarına ilişkin belgelerin, 15 gün içerisinde ilgili vergi dairesine tevdi edilmesi gerekir. Bu süre içerisinde belgelerin vergi dairesine tevdi edilmemesi durumunda muafiyet nedeniyle tarh ve tahakkuk ettirilmeyen vergi ikmalen tarh edilecektir.
Mesken nitelikli taşınmaza gerek paylı mülkiyet gerekse elbirliği mülkiyet halinde malik olunması durumunda, mesken nitelikli taşınmazın, değerli konut vergisinin konusuna girip girmeyeceğinin belirlenmesinde ve matrahın hesaplanmasında taşınmazın toplam değeri esas alınacakır.
Yukarıda içerdiği hükümlere yer verilen Tebliğ yayımı itibariyle yürürlüğe girmiş olup, ilgili Tebliğ’in tam metnine sirkülerimiz ekinden ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla.
BOYLAM DENETİM DANIŞMANLIK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.
(*)Sirkülerlerimizde yer alan açıklamalar bilgilendirme amaçlı olup, tereddütlü konularla ilgili gerekli araştırmalar yapılmadan ya da tarafımızdan veya başka bir uzmandan görüş alınmadan yapılacak işlemler sonucunda doğacak zararlardan müşavirliğimiz sorumlu olmayacaktır.
2022 Yılında Uygulanacak Vergi Tutarları ve Cezalar
NO: 2021 / 110 22.12.2021
Konu: 2022 Yılında Uygulanacak Vergi Tutarları ve Cezalar
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 2022 yılında uygulanacak vergi tutarları, hadler ve cezaları 21.12.2021 tarih ve 31696 sayılı Resmi Gazete’de yayınlandı.
2022 Yılında Uygulanacak Vergi Tutarları, Hadler ve Ceza Değişiklikleri:
- Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No:317) Resmi Gazete metni için tıklayınız.
Vergi Usul Kanunu Göre 2022 yılında uygulanmak Had ve Tutarlar;
Mesken Kira Gelirleri İçin Uygulanan İstisna Tutarı | 9.500 TL |
Hizmet Erbabına İşyeri Dışında Yemek Verilmek Suretiyle Sağlanan Menfaatlere İlişkin İstisna Tutarı (Günlük) | 34 TL |
Hizmet Erbabının İşyerine Gidip Gelmesi İçin Sağlanan Menfaatlere İlişkin İstisna Tutarı | 17 TL |
Birinci Derece Engelliler İçin Engellilik İndirimi Tutarı | 2.000 TL |
İkinci Derece Engelliler İçin Engellilik İndirimi Tutarı | 1.170 TL |
Üçüncü Derece Engelliler İçin Engellilik İndirimi Tutarı | 500 TL |
Gelir Vergisinden Muaf Tutulan İnternet ve Benzeri Elektronik Ortamlar Üzerinden Yapılan Satış Hasılatına İlişkin Sınır | 320.000 TL |
Kiralama Yoluyla Edinilen Binek Otomobillerin Her Birine İlişkin Gider Yazılabilen Aylık Kira Tutarı | 8.000 TL |
Binek Otomobillerin İktisabına İlişkin Gider Yazılabilecek Özel Tüketim Vergisi ve Katma Değer Vergisinin Toplam Tutarı | 200.000 TL |
Binek Otomobillerde Amortisman Olarak İndirim Konusu Yapılabilecek Tutar (ÖTV ve KDV) Hariç | 230.000 TL |
Binek Otomobillerde Vergilerin Maliyet Bedeline Eklendiği veya Binek Otomobilin 2. El Olarak İktisap Edildiği Hallerde Amortisman Olarak İndirim Konusu Yapılabilecek Tutar | 430.000 TL |
Değer Artışı Kazançlarına İlişkin İstisna Tutarı | 25.000 TL |
Arızi Kazançlara İlişkin İstisna Tutarı | 58.000 TL |
Tevkifata ve İstisnaya Konu Olmayan Menkul ve Gayrimenkul Sermaye İratlarına İlişkin Beyanname Verme Sınırı | 3.800 TL |
Vergiye Uyumlu Mükelleflere Tanınan Vergi İndiriminde Azami Tutar | 2.000.000 TL |
Gelir vergisine tabi gelirlerin vergilendirilmesinde esas alınan tarife:
32.000 TL’ye kadar | 15% |
70.000 TL’nin 32.000 TL’si için 4.800 TL, fazlası | 20% |
170.000 TL’nin 70.000 TL’si için 12.400 TL (ücret gelirlerinde 250.000 TL’nin 70.000 TL’si için 12.400 TL), fazlası | 27% |
880.000 TL’nin 170.000 TL’si için 39.400 TL (ücret gelirlerinde 880.000 TL’nin 250.000 TL’si için 61.000 TL), fazlası | 35% |
880.000 TL’den fazlasının 880.000 TL’si için 287.900 TL (ücret gelirlerinde 880.000 TL’den fazlasının 880.000 TL’si için 281.500 TL), fazlası | 40% |
- Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 39) Resmi Gazete metni için tıklayınız.
İndirimli orana tabi işlemler nedeniyle yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen KDV tutarının iade konusu yapılamayacak kısmıyla ilgili sınır, 18.900 TL den 2022 yılı için 25.700 TL olarak belirlenmiştir.
- Özel Tüketim Vergisi (Iı) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 9) Resmi Gazete metni için tıklayınız.
ÖTV indirimli engelli araç alımlarında uygulanan matrah, 330.800,00 TL 2020 yılı için 450.500,00 TL liraya yükseltildi.
- Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği (Seri No: 66) Resmi Gazete metni için tıklayınız.
Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği ile tespit edilen maktu vergiler, yeniden değerleme oranı %36,20 artırılmış ve 1/1/2022 tarihinden itibaren uygulanacak miktarları Tebliğ ekindeki (1) sayılı tabloda gösterilmiştir. Her bir kâğıttan alınacak damga vergisine ilişkin üst sınır 1/1/2022 tarihinden itibaren 4.814.234,00 TL olmuştur.
- Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 534) Resmi Gazete metni için tıklayınız.
Vergi Usul Kanunda yer alan ve 01.01.2022 tarihinden geçerli olmak üzere uygulanacak olan had ve tutarlara yeniden değerleme oranı %36,20 oranında artırılmıştır. Vergi Usul Kanunu göre uygulanacak had ve vergi tutarları listesi tebliğin ekindedir.
- Muhasebat Genel Müdürlüğü Genel Tebliği (Sıra No:70) Resmi Gazete metni için tıklayınız.
Ehliyet harcı yeni yılda ehliyet harçları aynı değerleme oranında artacak. A sınıfı ehliyet harcı, 272 TL den 370,40 TL ye, B sınıfı ehliyet harcı ise 820 TL den 1.116,90 TL olarak belirlendi.
Pasaport defteri 225 TL, kimlik değiştirme 37,50 TL, kayıp nedeniyle kimlik düzenlenmesi 75 TL, sürücü belgesi harcı 280 TL, motorlu araç tescil belgesi 250 TL, evlilik cüzdanı ise 200 TL yükseldi.
- Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No:54) Resmi Gazete metni için tıklayınız.
2022 yılı motorlu taşıtlar vergisi tutarlarının tespitinde uygulanmak üzere % 25 (yirmi beş) olarak belirlenmiştir. Taşıtların yaşları ile ödenecek en az yıllık vergi tutarı 136,00 TL belirlenmiştir.
- Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği (Seri No:80) Resmi Gazete metni için tıklayınız.
Mesken nitelikli taşınmaz değerlerinin alt ve üst sınırları, 2022 yılı için yeniden değerleme oranının yarısı olan (%36,20/2=) %18,10 (on sekiz virgül on) oranında artırılması suretiyle;
6.173.000 TL ile 9.260.000 TL arasında olanlar (bu tutar dahil)
6.173.000 TL’yi aşan kısmı için (Binde 3)
12.347.000 TL’ye kadar olanlar (bu tutar dahil) 9.260.000 TL’si için 9.261 TL,
fazlası için (Binde 6)
12.347.000 TL’den fazla olanlar 12.347.000 TL’si için 27.783 TL,
fazlası için Binde 10)
olarak tespit edilmiştir.
- Harçlar Kanunu Genel Tebliği (Seri No:89) Resmi Gazete metni için tıklayınız.
2022 yılında uygulanacak maktu harçlar (maktu ve nispi harçların asgari ve azami miktarlarını belirleyen hadler dahil) yeniden değerleme oranında artırılmıştır. Artırılan bu tutarlar 1/1/2022 tarihinden itibaren uygulanmak üzere Tebliğ ekindeki tarifelerde gösterilmiştir.
Saygılarımla.
BOYLAM DENETİM DANIŞMANLIK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.
(*) Sirkülerlerimizde yer alan açıklamalar bilgilendirme amaçlı olup, tereddütlü konularla ilgili gerekli araştırmalar yapılmadan ya da tarafımızdan veya başka bir uzmandan görüş alınmadan yapılacak işlemler sonucunda doğacak zararlardan müşavirliğimiz sorumlu olmayacaktır.
2022 Yılında Tutulacak Ticari Defterler ve Tasdik Zamanları
NO: 2021 / 106 30.11.2021
Konu: 2022 Yılında Tutulacak Ticari Defterler ve Tasdik Zamanları
E-DEFTER TUTANLAR;
Yevmiye ve Defteri Kebir dışındaki defterleri notere tasdik ettireceklerdir. E-Defter tutan mükellefler; Yevmiye ve Defteri Kebir defterleri dışında, Tutmak zorunda oldukları defterleri kâğıt ortamında tasdik ettirmek ve tutmak zorundadırlar.
MÜKELLEFİYETE GÖRE TASDİK ETTİRİLECEK DEFTERLER:
GELİR VERGİSİ MÜKELLEFLERİ İÇİN:
Bilanço Esasına Göre Tutulacak Defterler (Gerçek Kişiler) | Kolektif ve Komandit Şirketler | İşletme Esasına Göre Tutulacak Defter ve Serbest Meslek Erbabının Tutacağı Defter | Gerçek Usule Tabi Çiftçilerin Tutacağı Defterler: |
Yevmiye Defteri | Yevmiye Defteri | İşletme Defteri GİB Web sayfası üzerinden. “Defter – Beyan Sistemin” de Elektronik ortamda tutulmaktadır. | Çiftçi İşletme Defteri: Zirai işletme hesabı esasına göre kazancı gerçek usulde tespit olunanların (çiftçiler) tutmuş oldukları defterdir.Çiftçi İşletme Defteri GİB Web sayfası üzerinden. “Defter–Beyan Sistemin” de Elektronik ortamda tutulmaktadır.Çiftçiler, diledikleri takdirde Çiftçi İşletme Defteri yerine Bilanço esasına göre de defter tutabilirler. |
Defteri Kebir | Defteri Kebir | ||
Envanter Defteri | Envanter Defteri | ||
Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defteri |
KURUMLAR VERGİSİ MÜKELLEFLERİ İÇİN:
Anonim Şirketler | Limited Şirketler | Kooperatiflerin Tutacağı Defterler | Dernek ve Vakıfların İktisadi İşletmelerinin Tutacağı Defterler | Diğer Defterler |
Yevmiye Defteri | Yevmiye Defteri | Yevmiye Defteri | Yevmiye Defteri | İmalat defteri,Kombine imalatta imalat defteri,Bitim işleri defteri,Yabancı nakliyat kurumlarının hâsılat defteri,Ambar defteri,Anonim Şirketler ve Damga Vergisi için sürekli mükellefiyetti olanlar Damga Vergisi Defteri tutmak zorundadır. |
Defteri Kebir | Defteri Kebir | Defteri Kebir | Defteri Kebir | |
Envanter Defteri | Envanter Defteri | Envanter Defteri | Envanter Defteri | |
Damga Vergisi Defteri | Damga Vergisi Defteri | Damga Vergisi Defteri | ||
Yönetim Kurulu Karar Defteri | Yönetim Kurulu Karar Defteri | Yönetim Kurulu Karar Defteri | ||
Pay Defteri | Pay Defteri | Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defteri | ||
Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defteri | Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defteri |
ANONİM ŞİRKETLER: Mevcut durumda kullanılmakta olan, pay defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defteri yeterli yaprakları bulunmak kaydıyla ve bu Tebliğde belirtilen bilgilerden eksik olanların yazılması suretiyle açılış onayı yapılmaksızın kullanılmaya devam edilebilir.
LİMİTED ŞİRKETLER: Limitet şirketlerde halen kullanılmakta olan ortaklar kurulu karar defterlerinde yeterli yaprakları bulunmak kaydıyla, genel kurul toplantı ve müzakere defteri olarak kullanılmaya devam olunabilir.
Mevcut durumda kullanılmakta olan, pay defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defteri yeterli yaprakları bulunmak kaydıyla ve bu Tebliğde belirtilen bilgilerden eksik olanların yazılması suretiyle açılış onayı yapılmaksızın kullanılmaya devam edilebilir.
DEFTERLERİN TASDİK ZAMANI:
Vergi Usul Kanunu 221. Maddesi ve Türk Ticaret Kanunu 64.maddesine göre:
- Anonim Şirketler, Limitet Şirketler, Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirketler ve Kooperatiflerin İlk kuruluşunda kullanmak zorunda oldukları defterlerinin tamamı ticaret sicilinde onaylatılacaktır.
- Tasdike tabi defterlerin dolması dolayısıyla veya sair sebeplerle yıl içinde yeni defter kullanmaya mecbur olanlar bunları kullanmaya başlamadan önce tasdik ettirilir.
- Öteden beri işe devam etmekte olanlar defterin kullanılacağı yıldan önce gelen son ayda (Normal hesap dönemleri için Aralık Ayı Sonuna Kadar) tasdik ettirilir.
- Hesap dönemleri Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından tespit edilenler, defterin kullanılacağı hesap döneminden önce gelen son ayda tasdik ettirilir.
- Yeniden işe başlayanlar, sınıf değiştirenler ve yeni bir mükellefiyete girenler işe başlama, sınıf değiştirme ve yeni mükellefiyete girme tarihinden önce; vergi muafiyeti kalkanlar, muaflıktan çıkma tarihinden başlayarak on gün içinde tasdik ettirilir.
TASDİK YENİLEME (ARA TASDİK):
Defterlerini ertesi yılda da kullanmak isteyenler Ocak ayı, hesap dönemleri Maliye Bakanlığınca tespit edilenler bu dönemin ilk ayı içinde tasdiki yeniletmeye mecburdurlar.
ARA TASDİK (TASDİK YENİLEME) YAPILABİLECEK DEFTERLER:
- Yevmiye defteri, (Ara tasdik yapılmasan önce, kapanış onayı yaptırılması gerekir.)
- Defteri kebir,
- Envanter defteri
- Anonim Şirket Yönetim Kurulu Karar Defteri, (Ara tasdik yapılmadan önce kapanış onayı yaptırılmalıdır.)
KAPANIŞ ONAYI (TASDİKİ) YAPILACAK DEFTERLER:
Anonim Şirket Yönetim Kurulu Karar Defteri: İzleyen faaliyet döneminin birinci ayının sonuna kadar normal hesap dönemleri için Ocak Ayı Sonuna kadar.
Yevmiye Defteri: İzleyen faaliyet döneminin altıncı ayının sonuna kadar normal hesap dönemleri için Haziran Ayı Sonu kadar.
Yukarıdaki defterler dışındaki defterlerin kapanış tasdiki yaptırılmaz.
TİCARET SİCİL TASDİKNAMESİ ALMA ZORUNLULUĞU:
Ticaret siciline kayıtlı bulunanlar; Ticari defterlerinin noterlere tasdikleri sırasında, TTK. nun 64. maddesinde belirtilen ve Ticaret Sicili Yönetmeliğinin 16’ncı maddesi uyarınca Ticaret sicil müdürlüklerinden alacakları “TİCARET SİCİLİ TASDİKNAMESİ” Noterlere ibraz edilecektir.
Ancak; 27.01.2013 Tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Ticaret Sicili Yönetmeliğinin 16/6. maddesine göre “Sicil tasdiknamesi; Tasdiknamede yer alan bilgilerde bir değişiklik olmadığı veya yenisi düzenlenmediği sürece geçerlidir.” Hükmüne göre önceki yıl veya yıllarda alınmış belgeler yukarıdaki koşulları taşıması halinde yeniden alınmasına gerek yoktur. Eski tarihli belge notere ibrazı yeterlidir.
Saygılarımla.
BOYLAM DENETİM DANIŞMANLIK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.
(*) Sirkülerlerimizde yer alan açıklamalar bilgilendirme amaçlı olup, tereddütlü konularla ilgili gerekli araştırmalar yapılmadan ya da tarafımızdan veya başka bir uzmandan görüş alınmadan yapılacak işlemler sonucunda doğacak zararlardan müşavirliğimiz sorumlu olmayacaktır.