ELEKTRONİK DEFTERLERLE İLGİLİ YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

ELEKTRONİK DEFTERLERLE İLGİLİ YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

NO: 2024 / 20        

08.11.2024 tarih ve 32716 sayılı Resmî Gazetede 1 Sıra No.lu Elektronik Defter Genel Tebliğinde değişiklik yapan (5) No.lu Elektronik Defter Genel Tebliği yayımlanmıştır.

(Ulaşmak İçin https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/11/20241108-2.htm )

Tebliğle getirilen en önemli değişiklik; 01.01.2025 tarihinden itibaren zorunlu veya isteğe olarak Bilanço Usulüne göre defter tutan Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerinin tamamı için e-defter tutmak zorunluluğu getirilmiştir.

Tebliğle getirilen düzenlemeler ana başlıklar itibariyle aşağıdaki gibidir:

1- E-Defter Tutma Zorunluluğu Getirilen Mükellefler

01.01.2025 tarihinden (bu tarih dâhil) itibaren;

• Bilanço esasına göre defter tutmak zorunda olan mükellefler,

• İsteğe bağlı olarak bilanço esasına göre defter tutmayı tercih eden mükellefler,

• VUK Madde:174/3 kapsamında kendisine özel hesap dönemi tayin edilenler (2025 yılı içinde başlayan hesap dönemi başından itibaren),

• Yeni işe başlayan, yeniden işe başlayan, sınıf değiştiren, yeni bir mükellefiyete giren ve vergi muafiyeti kalkan mükelleflerden isteğe bağlı ya da zorunlu olarak bilanço esasına göre defter tutacaklar işe başlama, sınıf değiştirme, yeni mükellefiyete girme ve muaflıktan çıkma tarihinden itibaren, e-defter uygulamasına geçiş yapmak zorundadır.

2024 yılı içinde zorunlu olarak e-Fatura uygulamasına geçen mükellefler, 1 Ocak 2025 itibariyle e-Defter uygulaması kapsamına girmektedir.

2- E-Defter Beratı Yükleme Sürelerinde Değişiklik

E-Defter ve berat dosyalarının;

• Gelir vergisi mükelleflerinde; ilgili olduğu ayı takip eden dördüncü ayın 10’uncu günü sonuna kadar,

• Diğer mükelleflerde; ilgili olduğu ayı takip eden dördüncü ayın 14’üncü günü sonuna kadar,

Hesap dönemlerinin son ayında ise, e-Defter ve berat dosyalarının,

• Gelir vergisi mükelleflerinde; gelir vergisi beyannamesinin verileceği ayı takip eden ayın 10’uncu günü sonuna kadar(10 Nisan),

• Diğer mükelleflerde; kurumlar vergisi beyannamesinin verileceği ayı takip eden ayın 14’üncü günü sonuna kadar(14 Mayıs), oluşturulması zorunludur.

Aralık ayına ait yüklemelerde, aylık ve 3 aylık yükleme süreleri aynıdır.

Beyanname verme süreleri uzatıldığı takdirde, yükleme süreleri de uzamaktadır.

E-Defter ve berat dosyalarını oluşturma, NES veya Mali Mühürle imzalama/onaylama ve GİB sistemlerine yüklenme süreleri aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:

• Aylık Yükleme Yapanlar İçin Özet Tablo:

DönemGelir Vergisi MükellefleriDiğer Mükellefler
OcakMayıs/10. Gün SonuMayıs/14. Gün Sonu
ŞubatHaziran/10. Gün SonuHaziran/14. Gün Sonu
MartTemmuz/10. Gün SonuTemmuz/14. Gün Sonu
NisanAğustos/10. Gün SonuAğustos/14. Gün Sonu
MayısEylül/10. Gün SonuEylül/14. Gün Sonu
HaziranEkim/10. Gün SonuEkim/14. Gün Sonu
TemmuzKasım/10. Gün SonuKasım/14. Gün Sonu
AğustosAralık/10. Gün SonuAralık/14. Gün Sonu
EylülOcak/10. Gün SonuOcak/14. Gün Sonu
EkimŞubat/10. Gün SonuŞubat/14. Gün Sonu
KasımMart/10. Gün SonuMart/14. Gün Sonu
AralıkGelir Vergisi Beyannamesinin verileceği ayı izleyen ayın 10. Gün sonu (10 Nisan)Kurumlar Vergisi Beyannamesi verileceği ayı izleyen ayın 14. Gün sonu (14 Mayıs)

3 Aylık Yükleme Yapanlar İçin Özet Tablo:

DönemG.V. MükellefleriDiğer Mükellefler
Ocak-Şubat-Mart– Haziran/10. Gün Sonu– Haziran/14. Gün Sonu
Nisan-Mayıs-Haziran– Eylül/10. Gün Sonu– Eylül/10. Gün Sonu
Temmuz-Ağustos-Eylül– Aralık/10. Gün Sonu– Aralık/10. Gün Sonu
Ekim-Kasım-AralıkG. Vergisi Beyannamesi verilecek ayı izleyen ayın 10. Gün sonu (10 Nisan)K. Vergisi Beyannamesi verilecek ayı izleyen ayın 14. Gün sonu (14 Mayıs)

3-Yaptırımlar

Tebliğe eklenen yeni fıkra ile;

– Elektronik defter ve kayıtların oluşturulması, kaydedilmesi, imzalanması/onaylanması, iletilmesi ve saklanması ile bunlara ilişkin sistem ve yazılım gereksinimleri hususlarında ilgili kanun, tebliğ ve yayımlanan kılavuzlarda belirlenen usul ve esaslar ile Başkanlık veya Genel Müdürlükçe belirlenen hususlara aykırı davrandığı tespit edilen uyumlu yazılım firmalarına VUK’unun ilgili ceza hükümlerinin uygulanacağı,

– Uyumlu yazılım firmalarına uygun bir süre verilerek belirlenen eksikliklerin giderilmesinin isteneceği, bu süre içerisinde eksiklikleri gidermeyen uyumlu yazılım firmaları ile aynı takvim yılı içerisinde birden fazla giderilmesi istenen eksikliği olanların “yazılım uyumluluk onaylarının” Başkanlık tarafından iptal edilebileceği,

– Onayları iptal edilen uyumlu yazılım firmalarının, tekrar yazılım uyumluluk onayı başvurusunda bulunması durumunda bu başvurularının, onaylarının iptal edildiği tarihten itibaren bir yıl geçmeden değerlendirmeye alınmayacağı,

hükümleri getirilmiştir.

Saygılarımızla.

(*) Sirkülerlerimizde yer alan açıklamalar bilgilendirme amaçlı olup, tereddütlü konularla ilgili gerekli araştırmalar yapılmadan ya da tarafımızdan veya başka bir uzmandan görüş alınmadan yapılacak işlemler sonucunda doğacak zararlardan müşavirliğimiz sorumlu olmayacaktır.